Gazdaságunk
Mottónk: "Az vagy amit megeszel"

Újdonságok 2019-től!

Megkezdtük a Kivi és Datolyaszilva telepítését, a szeder ültetvény bővítését. Illetve 2019 tavaszán ezüstfenyőket is telepítünk, így pár éven belül nem csak Kivi és Datolyaszilva lesz a dobozokban (szeder már most is volt bőséges) újdonságként,  hanem a karácsonyfának szánt fenyőt is be lehet nálunk majd szerezni egy pár éven belül! De 2019-től eredeti házi kovászos kenyeret is készítünk! Sőt, a 2019-es évtől  tervezzük, hogy dobozainkban saját készítésű száraztészta is lesz havonta egyszer.

Zöldségeskert

Kertünkben minden féle zöldség és saláta megtalálható, évszakokra jellemzően. Fóliaházunkban kicsit korábbra bírjuk hozni a saláták paradicsom/paprika termését és természetesen egy kicsit tovább is teremnek.

A teljesség igénye nélkül:

Burgonya, hagyma, répa, zeller, petrezselyem, brokkoli, karfiol, káposzta, paprika, paradicsom, borsó, cukkíni, zöldbab, bab, gomba....

Gyümölcsöskert

Gyümölcsös kertünkben megtalálhatóak az eper, málna, szeder, sárga- és őszibarack,  cseresznye ,szilva, körte és alma valamint szőlőhegyünkön többféle bor- és csemegeszőlő.

Lekvárok,Befőttek,

Savanyúságok.

És, hogy ősz végén és télen se  maradjunk zöldségek, gyümölcsök nélkül az eltett savanyúságok, kompótok, lekvárok gondoskodnak.  Természetesen adalékanyagok és tartósítószer mentesen.       

A Tervezett doboz tartalmak:

Április-Május: Több fajta saláta, Több fajta hónapos retek, Újhagyma, Laskagomba, Tojás, Spenót, Sóska, Rukkola, Csalamádé, Bodza szörp, Zöldbab (konzervált) Házi tészta?

Június: Saláták, Retkek, Újhagyma, Laskagomba, Tojás, Cukkini, Spenót, Sóska, Rukkola, Borsó, Pattiszon?, Paprika?, Paradicsom?, Málna?, Sárgabarack, Uborka? Házi tészta

Július: Saláták, Retkek, Újhagyma, Tojás, Cukkini, Paradicsom, Paprika, Uborka, Padlizsán, Újburgonya, Pattiszon, Borsó, Vajbab, Csemegekukorica, Meggy, Cseresznye, Cékla, Főzőtök, Sárgarépa, Karalábé, Káposzta, Sárgadinnye, Házi tészta?

Augusztus: Paradicsom, Paprika, Uborka, Cukkini, Padlizsán, Pattiszon, Újburgonya, Vörös-Lila hagyma, Jégcsapretek, Csemege kukorica, Borsó, Vajbab, Sárgadinnye, Cékla, Káposzta, Tojás, Főzőtök, Sárgarépa, Karalábé, Szőlő, Őszibarack, Házi tészta?

Szeptember: Paradicsom, Paprika, Uborka, Cukkini, Padlizsán, Pattiszon, Póréhagyma, Vörös-Lila hagyma, Burgonya, Borsó, Vajbab, Cékla, Kelkáposzta, Káposzta, Kelbimbó, Karfiol, Csemegeszőlő, Őszibarack, Tojás, Alma, Házi tészta?

Október: Saláta, Hónapos retek, Paradicsom, Paprika, Hagyma, Leves zöldség, Kelkáposzta, Káposzta Kelbimbó, Burgonya, Tojás, Alma, Savanyúság (csalamádé, csemegeuborka, hordós savanyú-káposzta, ), Házi tészta? Batáta

November: Saláta, Hagyma, Leves zöldség, Laskagomba, Burgonya, Tojás, Alma, Lecsó, Paradicsomlé, Szörp, Fekete retek, Tarkabab, Savanyúság (csalamádé, csemegeuborka, hordós savanyú-káposzta, cseresznyepaprika), Lekvár, Befőtt, Házi tészta? Batáta,

December: Hagyma, Leves zöldség, Burgonya, Tojás, Alma, Lecsó, Paradicsomlé, Szörp, Fekete retek, Tarkabab, Savanyúság (csalamádé, csemegeuborka, hordós savanyú-káposzta, cseresznyepaprika), Lekvár, Befőtt, Bodza Szörp, Dió, Házi Ketchup, Almalé, Sütőtök

Január: Hagyma, Leves zöldség, Burgonya, Tojás, Alma, Lecsó, Paradicsomlé, Szörp, Fekete retek, Tarkabab, Savanyúság (csalamádé, csemegeuborka, hordós savanyú-káposzta, cseresznyepaprika), Lekvár, Befőtt, Bodza szörp, Almalé, Házi Ketchup, Sütőtök

Általában a dobozok 7-8 fajta, válogatott zöldséget, gyümölcsöt vagy tárolt illetve általunk konzervált terméket tartalmaznak. 


A Zöldség-Doboz Közösségről


1. Milyen elven működik a ZöldségdobozA rendszer azon közösségi elven, elképzelésen alapszik, amely a fogyasztókat és a kistermelőket közvetlenül összekapcsolja, ezáltal lecsökkenti a közvetítési költséget, elérhető áron biztosít friss és szezonális változatosságot kínáló, egészséges terményeket; mindemellett tisztességes megélhetést biztosít a természetszerű mezőgazdálkodást folytató családi termelők számára! Ebben a közösségi együttműködési formában a fogyasztók elkötelezik magukat egy környékbeli kis-gazdálkodó mellett egy szezonra (a mi esetünkben 9 és fél hónapra), hogy ez alatt az idő alatt, a gazda által termelt terményeket (ez gazdaságtól függően lehet pl.: gyümölcs, zöldség, tojás, kenyér ) és az ebből egységesen összeállított dobozokat egy előfinanszírozásos rendszerben vásárolják meg tőle. Cserében a gazdálkodó elkötelezi magát, hogy esetünkben pl: zöldségeket vagy egyéb terményeket termel egy fix áron, melyeket rendszeresen elviszi közvetlenül a megrendelőnek.


Miért előnyös az együttműködés a vásárló és a termelő számára?


Egészséges megbízható helyről származó szezonális zöldségek, melyekért a gazdálkodó személyesen vállal felelősséget.

Közvetlen, mindennapos kapcsolat a termelővel (első kézből kaphat a vásárló információkat a termesztés módjáról a zöldségek felhasználásáról)

A gazdaságban megtermelt zöldségek egészét szétosztják a dobozrendszer tagjai közt. Ez biztosítja, hogy csúcsszezonban nem marad semmi a gazda nyakán, nem termel felesleget, nem vész kárba a zöldség, amit máskülönben esetleg nem tudna eladni, a vásárlók pedig több zöldséget kapnak a pénzükért a dobozaikba, mintha a piacon külön-külön vásárolták volna meg a terményeket.


Ettől válik a termelő és a vásárló számára is kiemelkedően előnyössé a rendszer!Milyen megállapodás születik a gazdálkodó és a dobozvásárlók között?A dobozrendszerhez való csatlakozásról és a gazdálkodás módjáról írásos megállapodás születik a vásárló és a termelő közt.
Ebben a megállapodásban a gazdálkodók elkötelezik magukat, hogy a megállapodás hónapjaiban a termelést a környezet-, ember- és állatvédelem figyelembevételével folytatják, így a lehető legjobb minőségű, tiszta és egészséges terményeket biztosítják a Közösség tagjainak. Emellett, hogy a terményeket minden héten a megbeszélt időpontban az átvevőpontokra elszállítják, gondoskodva arról, hogy a Zöldség Közösség tagjai az adott héten rendelkezésre álló terményekből azonos mennyiséget és minőséget vehessenek át.
A dobozvásárlók pedig elkötelezik magukat az együttműködés hónapjaira, hogy a termelés fejében, minden hónap elején előre egy összegben megfizetik a hetente egy alkalommal leszállított, a Zöldségközösség tagjainak egyenlő arányban szétosztott terményeket tartalmazó zöldségdobozokat és azokat átveszik, illetve átvételükről gondoskodnak.

Ez a megállapodás teszi lehetővé, hogy egy reális árat kaphasson a termelő, amely fedezi a termesztés költségeit, a fogyasztó pedig minőségi termékeket kapjon reális, megfizethető áron.
Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, hogy megállapodást kell kötnünk, de úgy gondoljuk, hogy ez szükséges ahhoz, hogy komoly partnerek lehessünk. Természetesen nem ügyvéd jelenlétében írjuk alá, és bíróságra sem fogunk járni ezzel a papírral, de fontos minden tagnak megérteni azt, hogy nekünk is jó előre tudnunk kell, hogy mikor és mennyit kell szállítanunk, hiszen a növények fölneveléséhez hosszú idő kell.
A kiszámíthatóság mindkét fél számára előnyös és fontos szempont.Mit termesztünk?

2018.-ban már nagyjából 90 fajta zöldség színesítette a kertünket. Sok érdekes hazai tájfajtánk van, melyeket a zöldség közösség számára, önellátás céljából termesztettünk.

Miből áll  és

Hány kg zöldség van egy dobozban?

A súly esetünkben nem mond sokat, ugyanis a sor tavasszal a saláták, zsenge spenótok, enyhén csípős rukkolák, pirosló retkek és ropogós újhagymák adta könnyű dobozokkal kezdődik.

Nyáron a paradicsomok (A paradicsom nálunk a valós idejében, nyáron érkezik meg), paprikák, roppanós sárgarépák és cukkinik vaskosabb dobozaival folytatódik, ősszel pedig sárga-, rózsa-, lila- színű burgonyák, káposzta/ kelkáposzta fejek nyomják majd a kosarakat.


A téli kamrafeltöltő átvételeken gyökérzöldségek (sárgarépák, fekete retkek, burgonya, lila és vöröshagyma), valamint
saját készítésű savanyúságok, befőttek, lekvárok, lecsó, ketchup, szörpök, gazdagítják dobozainkat.

Hogyan vehetem át a dobozomat?

A zöldségdobozok kiszállítása minden esetben a megrendelő címére, házhoz történik.

Mettől meddig tart a zöldségdobozok szezonja és milyen időszakra lehet csatlakozni?

9 és fél hónapra kötünk megállapodást a Zöldség Közösségünk tagjaival. Ez Április közepétől Január végéig tart. Ezen idő alatt számíthat minden kedves partnerünk hetente a megbízható minőségű zöldség/gyümölcs heti szintű átvételéről, és biztosíthatja saját és családja számára a kiváló minőségű termékeinket.Mitől függ a "doboz ára"?

Kis illetve Nagy dobozt szállítunk partnereinknek, aszerint, hogy hány fős család igényét szeretnék kielégíteni vele.  Dobozaink arányaikban térnek csak el egymástól. így például a kis dobozban 10db tojás a nagy dobozban 15 tojás található majd. (tojás két hetente van/lesz a dobozokban, de sajnos a szabad tartású tyúkok évente 2-3hónapig nem vagy nem nagyon tojnak, így lehetnek hetek amikor nincs tojás egyáltalán, ilyenkor a dobozokba sem jut)


Lehetőség van 9 részletben, az aktuális hónapok előtt fizetni a havi díjat. De 2018-tól bevezettük a negyed/fél éves illetve teljes szezon árakat is. Minél nagyobb díjat fizet valaki annál nagyobb kedvezményt kap!  Ez mára egyre népszerűbb. Egyre többen fizetik ki az egész szezont előre, így biztosítva egész szezonra a hazai, megbízható termelői zöldséget/gyümölcsöt.

Az árlistában részletesen le van írva minden.
Kérdése van? Várjuk üzenetét.